Klubbrekord igen i Jukola

• 16 jun 2024

Det blev klubbrekord i fjol i finska Jukolakavlen då BSOK:s herrseptett kom på 46:e plats. Det rekordet putsades i helgen till placering 40 efter kanoninsatser av framför allt Emil och Axel.

Emil satte ju BSOK på orienteringens världskarta förra året då han bland närmare 1 700 konkurrenter vann startsträckan. Att det inte var någon tillfällighet har han visat både tidigare och senare.

Men, det var den yngre brodern Lundberg, alltså Linus, som inledde världens största stafettorientering. Han har ju varit startman i vår och skött sig galant. Han växlade över till Axel som 107:a, 6.13 efter täten. Andra sträckan var så kallade långa natten, 14,9 km. Axel förde fram BSOK till 32:a plats och tog in fem sekunder på täten. Han var femma på sträckan, 54 sekunder efter en finsk löpare.

Emil tog över stafettpinnen och imponerade igen. När han gjort sitt var BSOK på sjätte plats, knappa nio minuter efter Stora Tuna som gjort ett jätteryck. Emil var tvåa på sträckan, 2.42 efter suveräne Jesper Svensk i dalalaget. Oliwer, som är pålitlig i kavlar, gjorde ånyo ett starkt lopp. Tappade bara ett par minuter på täten, och BSOK låg på tionde plats då tre sträckor återstod.

För klubben sprang Johan (kul att han är tillbaka på hög nivå), Anton och Filip. De växlade som 34 och 42 innan Trofast förde i mål klubben på 40:e plats och som då var 17:e svenska lag.

Damlaget sprang sin Venlakavle på lördagen. Nicolina, Carina, Katarina och Linnea sprang i laget och växlade som 257–168-172 och i mål på 144:e plats.

I herrtävlingen hade klubben också ett andralag med Håkan, Henrik, Fredrik, Filip, Clara, Hjalmar och August. Alltså en salig blandning med juniorer, en oldboys över 60 och en dam, som inte gjorde bort sig. Lagets placeringsrad var 341–221–195–174–181–176–189.

På ”hemmaplan” sprangs 3 skåningar och 1 dansk i Helsingborg och Helsingör. Från klubben sprang mellan 13 och 16 löpare de fyra etapperna. Emil E nådde bästa slutplaceringen då han kom trea i H35 (3–3–3–2 på etapperna).

Edith i D10 blev fyra (6–4–5–7), Stina och Astrid var femma i D14 resp. D12. Glädjande att det lossnat för Stina som var jämnheten själv (4–5–7–4).

En sprint arrangerades på söndagen i Gällstad där det blev tre pallplatser med Salomon som vinnare i H14. Han var först ej godkänd då en stämpling saknades. Men, han hade hört signalen, enheten kontrollerades och efter det var han godkänd.