Maja och Håkan - vilka vinnare

  • 28 jul 2024

Att Håkan Svensson skulle vinna 5-dagars borta på ostkusten var ingen överraskning. Men, att Maja Nylund, 12 år, skulle göra det var imponerande.

Det bjöds tuff och svår orientering i östra Småland. Sällan har väl resultaten varit så utspridda som de var den här gången. Vårt H70-ess Thomas Albinsson, Sverigeetta inför tävlingarna, fick nöja sig med åttonde plats och var nästan 40 minuter efter vinnaren.

Håkan visade ännu en gång vilken elegant han är i skogen. Tycks helt sakna nerver utan han löper på i högt tempo och misstagen är inte många och definitivt inte långa. Hans placeringar under de fem dagarna var 1–1–2–1–1. Ändå var han bara 2.23 före tvåan. Men, det var hans store rival Michael Wehlin, Söderköping, som ju var den ende som slog Håkan på etapp 3. Notabelt var att de delade på etappsegern sista dagen. Ett kvitto på hur duktiga de är.

Utöver Håkan var chanserna inte så stora att klubben skulle få fler totalsegrare. Men, det ville Maja Nylund. Hon vann första etappen och ledde också efter andra. Ramlade sedan ner till fjärde plats och låg femma, fem minuter efter inför slutetappen.

D12 hade ingen jaktstart. Maja gjorde ett starkt lopp och låg tvåa på etappen och hade vid målgång passerat ett par av de tjejer som låg före. Och, till slut stod Maja som totalvinnare, 46 sekunder före andra tjej.

Att hon är ett stort löfte vet alla. Tvåa i 5-dagars i D10, fyra förra året i D11 och nu segrare. Imponerande.

Majas mamma Carina var inledningsvis tvåa i D55, men fick i slutspurten se sig besegrad av finskan Annika Vilho. Åt Cecilia Bratt, Orion, fanns inget att göra. Hon var överlägsen, men tredje plats för Carina var klart godkänt.

I övrigt lev det ytterligare tre som landade på topp-10. Det var Erén femma i D70 (25 minuter efter), Micael Elmblad sjua i M55 Motion (64 efter) och Thomas åtta (38 efter).

Emil Auselius var den ende av klubbens elitlöpare som lyckades någorlunda bra. Han blev 18:e (25 efter). Axel hoppade av efter några kontroller redan första dagen, sprang sedan tre etapper och Filip var långt efter och avstod de två sista dagarna.

Nu tar de flesta igen sig och kommer förhoppningsvis fulladdade inför höstens mästerskapstävlingar.

 

/ SA