Emil och Sara på topp-10

  • 1 sep 2024

Svenska orienteringseliten var i helgen samlad i trakterna av Trosa i Södermanland där lång-SM avgjordes. BSOK hade en kvintett på plats och det blev två topp-10-placeringar.

Långdistans är den gamla klassiska distansen som av många klassas som den största eller viktigaste. Lång-SM inleddes med kval i lördags med utmärkta resultat för tre av klubbens deltagare.

Emil Auselius överraskade positivt med andraplacering i sitt kvalheat medan Axel Elmblad var sexa i sitt och Sara Ohlin femma i sitt heat i D20. De var därmed kvalificerade till söndagens A-finaler. H18-löparna Hjalmar Folkestad och August Grahn nådde B- respektive C-final.

Auselius insats i kvalet var ingen tillfällighet. Han kom åtta i finalen och bevisade därmed att han är tillbaka på högsta nivå. Han var 3.14 efter årets mästare Max Peter Bejmer, IFK Göteborg. Elmblad blev nr 19, åtta minuter efter.

En ny SM-plakett knep Sara Ohlin, som för några veckor sedan var femma i ultra-SM. I starkare konkurrens blev det nu tionde plats, knappa nio minuter efter ettan. Men, framför allt tog Sara ytterligare ett kliv uppåt.

Hjalmar avslutade SM bra med åttondeplacering i B-finalen medan August var 24:a i C-final.

 

/ Sölve Andersson