Seniorerna nia i stafett-SM

• 8 sep 2024

BSOK kom till start med tre herr- och ett damlag när SM-stafetten avgjordes 8 september. Bäst lyckades som väntat förstalaget med Filip, Axel och Emil. De blev nia bland 101 lag.

Alltså en stark prestation med tanke på att svensk orientering är lika med världstoppen. Filip inledde och växlade som 42:a, drygt fem minuter efter ledande Stora Tuna. Axel tog över och han susade förbi lag på löpande band. Kom in till växling på tionde plats cirka sex minuter efter Stora Tuna och Hagaby som växlade samtidigt.

Emil gör sällan – eller aldrig – en dålig stafettinsats. Han passerade ett lag och bokförde BSOK på nionde plats, knappt tio minuter efter Hagaby som vann före Stora Tuna och Ravinen. Axel var fyra på mellansträckan och Emil nia på sista.

Historiskt har BSOK två guld, två silver och ett brons i SM-stafett. Herrjuniorerna står för de två gulden 2019 och 2022. Först vann Filip, Axel och Emil och tre år senare skrällde Victor, Gustav och Anton då de vann. Bra damjuniorer hade klubben 2011 och 2012. Trion Amanda Hansson och systrarna Leo, Amanda och Agnes kom tvåa två år i rad. Herrseniorernas bästa insats är bronset 1996. Då handlade det om 4-mannalag och i BSOK sprang Mats Nylund, Mikael Hansson, Björn Andersson och Håkan Svensson.

Åter till årets stafett där andralaget med Linus, Anton och Oliwer inledde på 53:e plats, som blev 42:a innan Oliwer bokförde laget på 37:e plats. De hade placeringarna 52, 40 och 30 på sträckorna, alltså klart godkänt. Tredjelaget med Gustav, Hjalmar och August landade på placering 79.

Damlaget blev inte godkänt, men junioren Sara på första sträckan gjorde ett gott lopp då hon kom in till växling på 38:e plats.

Dagarna före stafetten sprangs SM-medel via kval i fredags och final i lördags. I kvalet kom Sara, Emil och Axel på fjärde plats i sina heat.

I finalen blev det tyvärr ingen topp-10-placering. Emil var närmast som tolva i H21 följd av Sara 14 i D20. Axel, Filip och Hjalmar var övriga BSOK:are i A-final och de slutade på placeringarna 29, 43 respektive 39.