41:a i 25-manna – igen

  • 13 okt 2024

Klubbrekord i 25-manna noterade BSOK för två får sedan, alltså 2022. Då blev det 36:e plats. I fjol kom klubben på 41:a plats och 41 blev det också i år. Dock fem minuter snabbare än för ett år sedan.

25-manna är en breddtävling där lagen måste bestå av duktiga elitlöpare, damer som herrar, men också ungdomar alternativt äldre som är raska i såväl ben som huvud. Om klubben vill vara med och fajtas ”där uppe”. Det är heller inte lätt att vara lagledare eller uttagningskommitté. Det gäller nämligen att få ihop fem jämngoda kvartetter där det ska skilja så lite som möjligt i tid mellan kvartettens etta och fyra. 20 av lagets löpare springer nämligen sträckorna 3–7.

Som vanligt inleddes stafetten med två singelsträckor. Först ut var damerna och Sara Ohlin, som är klubbens etta på damsidan. Sara gjorde åter ett starkt lopp, växlade som 51:a, men var bara 2.45 efter ledande lag. Stafettspecialisten Emil tog över och passerade 17 lag, men tappade ett par minuter i tid.

Därefter följde sträckorna 3–7 fördelat med fyra löpare på varje sträcka. Första kvartetten tappade till 43:e plats, nästa plockade till 35:e som nästa gäng behöll. Damkvartetten på sträcka 6 tappade till 42, men herrarna som tog över avancerade till 37.

Därmed fanns slagläge att slå nytt klubbrekord. Mats – som fått ersätta Håkan – höll på 23:e samma fart som täten, men Moa tappade på nästa sista sträckan till 42:a. Axel gjorde en stabil avslutning, men lyckades bara passera ett lag. Därmed en kopiering av fjolåret, frånsett att årets lag var fem minuter kvickare.

Glädjande var att BSOK var tredje bäst i Småland. IKHP blev sexa och var bara tio minuter efter vinnande Linné. Eksjö var Smålandstvåa på 29:e plats och bakom BSOK följde Växjö på 57:e och Västervik på 60:e plats.

Dagen efter sprangs 25-mannamedeln. Sex av 17 BSOK:are landade på topp-10. Bäst var Astrid och Johan med sjätteplaceringar, sedan följde Axel som sjua i H21E, samt Maja, Sara och Åsa WL på åttondeplatser.

Slutligen måste Växjö OK:s tävling en vecka tidigare summeras. Av 13 startande från klubben kom elva på femte plats eller bättre. Segrade gjorde Björn och Tomas i H55 respektive H45.

Säsongen är inne på senhösten och utbudet av tävlingar är inte stort. Eller mindre än tidigare år.